Pitkiä kepukoita

Kävin pitkin nettiä katselemassa kuvia sotureista. Masaita, viikinkejä, legioonalaisia, landsknechtejä. (Sekä Rohanilaisia, Eldareita yms. fantasiasotureita). Jäin miettimää keihäitä. Tiedättekö. Niitä pitkulaisia juttuja joissa on terä nokassa? Kokeilkaa vaikka hakea kuvia jollain keihääseen liittyvällä sanalla. Mikäli haette englanniksi joudutte tosin ensin raakkaamaan pois erään naislaulajan sekä wakaan wanhan Burnin Spearin kuvia, mutta kyllä ne oikeat kuvat sieltä löytyvät.

Mutta mitä mietin? Keihäitä ja niitten läsnäoloa. Keihäs on jokaisen soturin perusase. Keskiajan AK-47. Nähtävästi jopa jotkut apinatkin tajuavat käyttää keihään kaltaista kepakkoa kalastamiseen. Jopa legolinnan varuskunnallakin on keihäät(ainakin minun nuoruuteni ”ritari legoilla”.) Mytologia on täynnä legendaarisia keihäitä. Gungnir, Gáe Bulg, Longiniuksen keihäs. Miksi keihäs on sitten niin vaikea meille elävöittäjille. Melkein kaikilla on miekat. Joillain kirves. Mutta nyt ihan rehellisesti ja käsi sydämellä. Kenellä teistä on oikeasti keihäs? Edes sellainen esittelykeihäs mitä ei uskalla kentälle ottaa.
Olen joskus kuullut väitteen että keihäs olisi vaarallinen. Kaikki aseet ovat vaarallisia. Rullatusta hesarista ja kivistä raidetykkiin ja Galiliin. On kiinni keihään kantajasta kuinka vaarallinen se on oikeasti. Vastuuta ja hallintaa ystävät.

Eikä hintakaan päätä huimaa. Jos on ollut varaa miekkaan, lienee varaa keihään kärkeenkin? Pidän myös keihään kuljetusvaikeutta osittain tekosyynä. Ymmärrän jos on matkalla yleisillä kulkuneuvoilla että noin kaksimetrinen hanko voi olla vaikeaa kuljettaa. Mutta etenkin jos liikkuu omalla autolla tai kimppakyydillä rupeavat selitykset loppumaan kesken. Ok. Ymmärrän siinä vaiheessa jos auto on lyhyt. Mutta mikäli auton pituus ei ole este ovat selitykset turhia. Keihäs ei loppujen lopuksi vie melkein millää lailla tilaa. Se korkeintaan vie yhden olutpullon tilan autosta. Ja jos se on siitä kiinni niin ehkä sinulla on vain väärä harrastus?

Haastankin kaikki tämän lukevat sotilaselävöittäjät lisäämään keihään kittiinsä ellei sielä sellaista ole.

Hassuna bonustietona. Viime viikolla oli tämä blogi löydetty hakusanalla pakkomielle veitsiin.

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

7 vastausta artikkeliin: Pitkiä kepukoita

 1. J.Heinanen sanoo:

  Omistan kaksi keihästä, mutta ne eivät matkusta kanssani tapahtumiin.

  Miekat joskus.
  Mutta siinä vaiheessa kun kuljen teräaseen kanssa olen siviilikamoissa – joten jo miekan keikkuminen kupeella on hiukan arveluttavaa 1300-luku kamoissani.

  Auton kanssa liikkuessa tilaongelma on kyllä oikeasti pitänyt edes kiusauksen tuoda keihäs mukaan aika pienenä – pitkäjousi on ollut ihan tarpeeksi hankala. Reilu kaksimetrinen varsi olisi vaatinut sijoituksen katolle. Silloin kun kattokuormnaa on lastattu siellä on ollut laillinen maksimikuormakamaa jo telttasalkojen kanssa.

 2. Johan sanoo:

  Nyt olet erehtynyt ystäväiseni sikäli, että aseet eivät ole (juuri koskaan) vaarallisia. Se on käyttäjä joka on vaaraksi ympäristölleen, niin halutessaan ja joskus tosin tahtomattaankin. Mutta pointti ja huolihan meillä on kyllä sama: vastuu on aina aseen käyttäjällä.

  • knotte sanoo:

   Enkös minä niin siinä sano? Ainakin omasta mielestäni. Hämmentynyt on tämä.

   • Johan sanoo:

    Njoo no, sanot sinä toki niinkin, mutta näköjään tarttui silmään heti tuo ”Kaikki aseet ovat vaarallisia”, koska mikään esine ei itsessään ole, vaan käyttäjä on tai on olematta vaaraksi ympäristölleen.

    Pahoittelut lillukanvarsiin sotkeutumisesta, tämä vaan on esillä tämän tästä ampumaharrastuksen yhteydessä ja olen ottanut tuon käyttäjävastuun sikäli kirjaimellisesti, että käyttäjä on vaarallinen jos on ollakseen, ase sinänsä ei lainkaan.

    Mutta erimielisyyttä meillä ei tässä asiassa ole, se lienee selvää…

 3. knotte sanoo:

  Lillukanvarsiin sotkeutuminen on ihan sallittua ja jopa suotavaa tässä tapauksessa. Käyttäjävastuu pitää ottaa kirjaimellisesti mielestäni tällaistenkin aseiden kanssa. Erimielisyyttä ei totisesti ole.

  En nyt lähde enää tuota kohtaa hiomaan koska sotkeutuisin varmaankin vain verbaalisiin jalkoihini. Hyvä kuitenkin että tämä hämmennys saatiin hiottua.

 4. rautakyy sanoo:

  Mulla ompi kaksi keihästä lyhyt ja pitkä. Molemmat on matkustaneet sekä kavereiden autoissa, että bussin ruumassa ja jopa junan hattuhyllyllä. Yleensä otan kuitenkin vain yhden mukaan, jopa viikinkijuttuihin vaikka oikeasti viikinkiajalla oli todennäköisempää viedä hautaansakin kaksi keihästä kuin yhtään miekkaa. Kaikilla, joilla oli miekka oli ainakin yksi keihäs. Lisäksi aika monella, jolla oli miekka oli sen lisäksi iso pistokeihäs ja pari heittokeihästä.

  • knotte sanoo:

   Heh. Tattis vaan tuosta heittokeihäs huomautuksesta. Nyt alkoikin sitten neuroosi siitä että pitäisikö niitäkin roudata mukanaan. Ja vielä olisiko niille mitään käyttöä. No. Ei tätä blogia HaarniskaNEUROOSIKSI turhaan kutsuta. Onneksi on liikaa muita projekteja tällä hetkellä että tahtoisi lisätä lisää niitä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s