Parhaat kahdesta maailmasta

Viikinkisaagat ja Star Wars ovat aina olleet lähellä sydäntäni. (Tarkennuksena ne kolme alkuperäistä elokuvaa siis.)
Joten onko ihme että tämä putosi kuin tonni tiiliä

Ja eiku takaisin tekemään gampparia.

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

3 vastausta artikkeliin: Parhaat kahdesta maailmasta

 1. rautakyy sanoo:

  Toi oli hyvä! Tosin on vaikea määritellä ovatko Tähtien sodassa käydyt kaksintaistelut niinkään ”holmgångeja” vai ”einvigejä”. Onhan niissä toki monasti ritualistinen maku, mutta silti kohtaamiset eivät ole useinkaan ennalta sovittuja.

  Vasta alkuviikosta pohdin sitä, miten helposti me elokuvien yleisö hyväksymme orjayhteiskunnan, jota Tähtien sota -elokuvissa edustavat, niin hyvät kuin pahatkin hahmot. Närkästymme Anakinin puolesta, kun hän ja hänen äitinsä elävät orjuudessa. Toisaalta pidämme aivan luonnollisena sitä, miten kaikki tarinoiden sankaritkin kohtelevat robottejaan. Nuo robotit ovat yksityistä omaisuutta, ja tarinan sankaritkin suhtautuvat niihin usein vain kodinkoneille osoitetulla arvostuksella. Näin siitä huolimatta, että nämä robotit (silloin kun saavat puheenvuoron) osoittavat selkeästi kokevansa kohtelunsa loukkaavaksi ja alentavaksi. Itse asiassa robottien ilmaisema mielipaha on useassa tapauksessa juuri elokuvien hauskuuttavaksi tarkoitettu kevennys.

  Emme koe mitään empatiaa näitä peltipurkkeja kohtaan, vaikka ne selvästi osoittavat olevansa ajattelevia ja tuntevia olentoja. Suosittelen lukemaan Isaac Asimovin ”Aamunkoiton robotit”.

  • knotte sanoo:

   En ole muuten ikinä ajatellut tuota. Mutta ihan oikeassahan olet.
   Pitänee ottaa Asimovia kesälukemiseksi.

   Tai sitten voisi sanoa:
   Eikai se ole ihme että robotteja näin kohdellaan. Perustuvathan päärobotit R2-D2 ja C-3PO vanhaan viikinkilegendaan suomalaisthralleista Arto ja Teppo.

  • knotte sanoo:

   Jäin muuten oikeasti miettimään kommenttiasi siitä kuinka ennalta sovittuja Star Warsin kaksintaistelut ovat. Uudempiin kolmeen en ota kantaa. Mutta ainakin kolmessa alkuperäisessä minusta niissä nimenomaan on hyvinkin ennalta sovittu tunnelma. Vai pitäisikö sanoa ennalta nähty. Tai vähintäänkin sellainen ”näin oli tarkoitettu” tunnelma. Mutta miten sitten määritellä ennalta sovittu käsitteenä?

   Joo. Nähtävästi en ole juonut tarpeeksi tänään. 😀

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s