Hanskat soikoon!/Gloves of…ummm…leather!

Joo. En ole kirjoittanut aikoihin./Yeah. Havent written in ages.

Ystäväni kysyi jos pystyisin tekemään hänelle viikinkimättöön sopivat hanskat. Totesin että kaipa tuo onnistuisi. Mutta en suostuisi tekemään niitä standardi lätkähanskan näköisiä nahkahärpäkkeitä. Joten tein nahalla vahvistetun kahdella villakerroksella pehmustetun hanskaparin. Joka kuulemma popittaa hyvin. Lisäksi etuna on että se näyttää villalapaselta. Eikä ruskealta lätkähanskalta. Sekä on liikkuvampi

Mistä rupesinkin miettimään kaikenlaisia outoja suojussääntöjä mitä maailmalla piisaa mättöringeissä.

Ensinnäkin en ymmärrä miksi porukka saa vetää mitä oudointa kamaa päälleen. Jos se on nahkaa. Tai miksi tehdä identtisiä kopioita teräksisistä suojuksista  nahasta. Olen nähnyt mitä oudoimpia nahkaisia suojuksia jotka tuovat mieleen lähinnä landsknechtien nahka”essut” viikinkiharrastajilla. Sekä nahkaisia gjermundbu kypäriä mitkä yhä tulevat painajaisiini. Samoin myös nahkalamellaarit. Näitähän tosin oikeasti kyllä oli. Mongoleilla… Kaikkein pahin lienee silti pelkästä nahasta tehdyt käsivarsisuojukset. Näitä usein jopa vaaditaan säännöissä ihmisiltä. Vaikka usein alakäsivarsi EI ole osumakohta. Mikä sitten asettaa sen kysymyksen että mitkä odotukset mätön järjestäjillä on teräkontrolliin…

Päätän avautumiseni tähän ja summaan kaiken kehoituksella:

Satsatkaa kunnon panssariin. Sanokaa ei nahkasuojuksille mitkä tuovat mieleen Batmanin. Mikäli on tarve suojata paikkoja mihin ei saa aikakautisia suojia, miettikää voitteko jemmata ne edes päälimmäisen vaatteen alle. Etenkin turistitapahtumissa on mielestäni ensisijaisen tärkeää antaa autenttinen ei Hollywoodinen kuva. Ja hoitakaa teräkontrollinne kuntoon niin ei tarvita tällaisia sääntöjä.

::::….::.::::..::::.:…..:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::..::……..

A pal of mine asked if i could do a pair of viking fighting gloves for him. I said yeah. If i could do something other than the accursed leather hockey gloves. He said yeah. And the result was a pair of leather reinforced gloves covered with two layers of blanket. They are more mobile than the hockey glove wannabes. And look like mittens. Not brown hockey gloves.

This set me thinking about all the weird rules on protection in the wonderful world of re-enactment battles.

The biggest horror lies in stuff made of leather. The aforementioned gloves area chapter upon them selves. But there are others also. In the viking scene one can see leather aprons that look like something out of a landsknecht kit. Leather gjermundbu helmets still haunt my nightmares. And don’t get me started on leather lamellar. Ok, they were used. By Mongols. The worst piece is still the Batmanesque leather arm covers seen around the world. The excuse is that it protects the lover arm. Which mostly is not even a hit area. Now what does that say of the organizers toughts on blade controllissues?

I shall end my rant here and sum this up in a smarter way.

Use quality armor if you want to use armor. Say no to Batman style leather armorettes. If you want to protect something that there is no documented armor fore, use something modern under the top layer of your clothes. I see it as a thing of utter importance that we give in tourist events, that we give as an authentic appearance as possible without any Hollywood elements. And train your blade control to top notch so we wont need this kinda rules.

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

7 vastausta artikkeliin: Hanskat soikoon!/Gloves of…ummm…leather!

 1. rautakyy sanoo:

  Nytpä osuit naulan kantaan. Mainitsemasi ongelma on varmaan lähtöisin siitä, etteivät monetkaan harrastajat ole kovinkaan valmiita tekemään mitään taustatyötä. Lisäksi mättöihin olisi kiva päästä mukaan vaikka ei vielä olekaan ehtinyt tutustua kaikkeen mahdolliseen taustamateriaaliin. Vastuu on meillä pitempään harrastaneilla antaa uusille tyypeille luotettavampia neuvoja ja luopua ylimääräisistä fantasia-varusteista.

  Liian helposti elävöittäjien kesken syntyy ”käytänteitä”, jotka määrittelevät autenttisuuden ja turvallisuuden rajat. Ei ole kivaa mennä sanomaan mitään kaverille, joka on tosi tyytyväinen vasta hankkimistaan, tai jopa itse tekemistään, nahkasuomu-nyrkkeilijän-viikinkihansikkaistaan, joiden kaltaisia hän on nähnyt lukuisilla kokeneemmilla elävöittäjillä. Vaikka olennainen kysymys olisi, että onkos sulla noille oikein lähdekin?

  Sitten on vielä se hämärän raja-alue. Jos niitä nahkasuomupanssareita oli kerran mongoleilla, niin olihan niitä sitten varmaan muillakin aron kansoilla. Ja jos niitä olisi voinut olla vaikka petsenegeillä, niin miksei ruseilla, ja kun kerran ruseilla niin olihan moni anglikin Bysantissa käynyt, joten semmoinen nahkasuomupanssari on sitten ihan vakio varuste, jollain englantilaisella tai vaikka islantilaisella. Tällä tavoin ja tällä teräkontrollin tasolla, meistä tulee kaikista kypäräpäitä päälliköitä. Jos kerran kaikki Bayeuxin verhon housecarlit on haarniskoituja ja kypäröityjä, niin tottahan kaikki viikingit jo 200 tai jopa 300 vuotta aiemmin oli sillai varustettuja. Vai olivatko?

  Olis kiva nähhä kuva noista sun tekemistä hanskoista.

  ***

  You hit the tender spot here. The problem originates from so many ”warriors”, who are not at the least bit interrested to do the research. In addition, a new hobbyist has not had the time to do the research, but surely would like to join the fights. It is up to us who have had this hobby for longer to educate the newbies and to discard all of our own fantasy armour.

  It is by far too easy for the hobby to develope these ”requred” limits to the authenticity and safety. It is all but easy to go and ask your friend who is so happy about his newly aquired, or better yet self made, leather-scale-boxing-viking-gloves,if he actually has any historical sources for those.

  Then there is the twilight zone. If Mongols had those leather scale mails, then surely other people on the steppe had them too. If Petzenegs had them, then propably so did the Rus and if the Russ did, then why not the Angles as some of them visited all the way to Byzantium? And if that is so, then it is only natural to assume that it was a common gear of the Saxons and the Islandic Vikings. Right? Through this chain of thought and level of weapons controll, we shall all be chieftains whith helmets. And why not? Since, if all the houscarls in the Bayeux tapestry wear helmets and chainmail, we may assume that all viking warriors even 200 or 300 years before that wore all this armour. Or did they?

  It would be nice to see a picture of the mittens you made.

  • Knotte sanoo:

   Laitan kuvaa kunhan saan sellaisen. En tietenkään itse tajunnut ottaa…
   I will put a pic up once i get one. It was naturally too complicated for me to take one myself…

 2. Rantzow sanoo:

  Ongelmaa pahentanee se, että mättö kattaa laajan skaalan erilaisia toimintoja kontrolloidusta tekniikkaesittelystä, koreografioituun näytöstaisteluun ja urheiluhenkiseen kilpailulliseen sparriin, jossa siinäkin on montaa eri muunnosta. Mielestäni näitä kaikkia voi pitää varsin oikeutettuina lähestymistapoina, joista voi saada eri elämyksiä.

  Siinä vaiheessa, kun sokeudutaan oman lähestymistavan vaatimille kompromisseille, väitetään sitä ainoaksi realistiseksi ja tuomitaan muut, mennän hakoteille.

  Tämä enemmän sporttipuolelta tulevana kommenttina. Käytän peltilapasia ja jäykkiä käsivarsisuojia, koska patukoillamme saa ja pitää lyödä kovaa. Olen kuitenkin tietoinen että kyseessä on anakronismi, ei historiallinen todellisuus. Enkä yritä eisttää sitä sellaisena vaan turvavälineenä, jos yleisötapahtumissa kysytään.

  Toisaalta en myöskään pidä keskiaikainspiroitunutta mättöämme elävöityksenä. Mitä me saamme on täydellä nopeudella tapahtuva vapaa sparri. Siinä kuitenkin käytetyt säännöt ja varusteet ohjaavat toimintaa hiljakseen pois historiallisesta realismista kohti sparrioptimoitua todellisuutta. Mutta tämä kehitys on ongelmana useimmilla tuntemillani taistelulajeilla.

  Nahkalamellaarien ja nahkapanssarin epähistoriallisesta yliedustuksesta sekä elävöitys, että sporttipuolella olen kyllä samaa mieltä…

  • Knotte sanoo:

   Terve. Pahoittelen että kommentoinnissani on kestänyt. Sairaana oleminen ja pensiliinin saaminen suoraan lihakseen ikäänkuin väsyttää vähän. 😉 Vastaus sisältää paljon tajunnanvirtaa. Yrittäkää ymmärtää.

   Pois se minusta että pitäisin omaa mättömuotoamme mitenkään parempana kuin muut. Mikäli joku niin luulee. Kirjoitan joskus vain vähän kärkevästi.
   Tuo on myös hieno ajatus että pitää eri mättöratkaisuja pohtiessa miettiä myös mihin sillä pyritään. Tuon näkökulman parissa harva meistäviettää tarpeeksi aikaa.

   Kaikki ”mättötavat” vaativat ihan järjettömän määrän kompromisseja. Monia juttuja ei vain voi tehdä vaikka kuinka tahtoisi sillä se olisi vaarallista. En voi ottaa esim. pollaxia kentälle koska se olisi vain selvää murhaa. Samoin kuin että historiallisessa miekkailussa(joka nyt ei ole ”mättöä” mutta käytetään silti esimerkkinä) joudun käyttämään modernia kalpamaskia jotta kasvoni eivät näyttäisi reikäjuustolta. Se miten kompromissit vaikuttavat omaan kokemukseen, lienee lähinnä omasta päästä kiinni.

   Paras lähestymistapa mättämiseen on minusta juuri sen ajatteleminen sparrauksena eikä sodankäyntinä. Sitä kuitenkin kaikki noustaan maasta ylös ottelun jälkeen. Taistelunäytökset taas ovat oma, yleisölle suunnattu, juttunsa. Sen eri aspekteista taas varmaan saisi kirjan. Tosin olen ensimmäinen myöntämässä että kesä ilman kilpimuuria ei ole onnistunut. 😉

   Iso käsi siitä muuten että puhutte epäaikakautisista varusteista turvavälineinä yleisölle.

   Olikohan tässä vastauksessa mitään pointtia? Toivotaan.

 3. Terve Haarniskaneurootikko! Muistuttaisin myös, että on nahkaa ja on Nahkaa. Itse olen tässä työstäny 4-5mm paksua espanjalaista häränselkää, joka on pakko leikata joko peltisaksilla, tai pistosahalla. On meinaan tiivistä tavaraa… Sinänsä, jos miettii että mikä on historiallista ja mikä ei, niin nahka oli halpaa, teräs kaikkea muuta paitsi halpaa. Toisin sanoen nahka oli yleistä, teräs harvojen herkkua. Melko monesti elävöittäjät keskittyvät harrastuksessaan raskaaseen jalkaväkeen (minä mukaan lukien goottipanssareineni..), mutta kuinka häviävän pieni tämä eliitti on todellisuudessa ollut? Kuinka merkittävää osaa ovatkaan sodissa näytelleet kevyt jalka- ja ratsuväki, jotka ovat lähinnä kahakoilla kuluttaneet vastapuolta, vältellen lähitaistelua. Hollywoodilaisesta bullshitistä olen ihan samaa mieltä – sen paikka ei ole keskiaikatapahtumissa, vaan ”Valtaistuinpelissä” tai muissa vastaavissa viihdetuotannoissa, joiden ei ole tarkoituskaan olla autenttisia.

  • Knotte sanoo:

   Terveppä terve.

   Jep. Olen nähnyt vastaavanlaisia nahanpaloja joskus. Olisikin äärettömän kiinnostavaa tehdä jonkinlaisia läpäisykokeita näitten kanssa ja katsoa mitä terävät aseet näille tekisivät. Mutta on niin paljon mikäolisi kivaa. 😀

   Tarkennettakoon omaa näkemystäni tekstissä mainituista nahkapanssareista. Mikäli joku toisi dokumentoidun nahkapanssarin peliin, en ollenkaan valittaisi. Mutta erilaiset lähinnä moderneja urheilusuojia tai batmanin vormua muistuttavat nahkareleet voisivat jäädämielestäni pois. Vaikuttaa kuin nahalla olisi joku ”100% mättösuojan” maine. Eikä edes nyt aloiteta nahka lamellaareista taas kerran…

   Mitä taas elävöityksen aselajeihin tulee niin raskas jalkaväki 4 eva! 😉
   Vaikka en sinänsä kyllä ollenkaan pistä pahakseni välillä olla kevyttäkään.

   Samassa syssyssä nostan muuten hattua ja kypärää niille muutamalle tuntemalleni elävöittäjälle mitkä nimenomaan aina tahtovat olla kevyttä jalkaväkeä.

   Oliko vastauksessani mitään järkeä?

 4. rautakyy sanoo:

  Kyllä teräs on ollut kallista, mutta esim. Härän selkänahka, joka on aika lujaa tavaraa, ei myöskään ollut mitään halpaa ja sille oli ”tarpeellisempia” käyttökohteita, kuin jonkun köyhimysten panssarointi. Vaikkapa sen rikkaan miehen kilven päällisenä tai kenkinä. Voisi myös mainita, että monikerroksinen pellava panzer ei myöskään ollut ilmainen.

  Tässä nousee esiin keskiajan yhteiskuntarakenne. Se on tietenkin ollut sangen vaihteleva eri alueilla. Huomion arvoista ja karkeasti yleistettävää on, ettei keskiajalla ollut mitään kovin laajaa ”keskiluokkaa”, vaan suurin osa ihmisistä oli köyhää työväestöä ja vain harvat olivat yhteiskunnan eliittiä, joka sen ajan militaristisessa kulttuurissa tarkoitti samalla myös sodan ammattilaisia. (Kyllä myös kirkonmiehet kuuluivat jompaan kumpaan.)

  Silloin, kuten nykyäänkin, ammattilaisille hankittiin ”state of the art” varusteet, tai ainakin sitä käsitystä vastaavat romppeet ja köyhimykset saivat pärjätä vähän sillä mitä sattui olemaan. Niinpä suurin osa sotaan menevästä köyhälistöstä ei omannut minkäänlaisia suojavarusteita. Kaikki varusteet mitä sodan ammattilainen (riippumatta sosiaalisesta taustastaan) saattoi hankkia oli tarkoitettu alunperin rikkaille miehille.

  Historialliset lähteet joita itse tunnen antavat sellaisen kuvan nahasta valmistetuista haarniskoista, että vain kaikkein rikkaimmat saattoivat sellaisia itselleen teettää urheilua, kuten turnajaisia, varten. Sikäli mikäli elävöityksen tarkoitus on mallintaa turnajaisia ovat nahkasuojukset nähdäkseni ihan jees. Nahkasuojusten luonne urheiluvälineinä viittaisi siis siihen, että nahka haarniskamateriaalina oli itse asiassa kalliimpaa kuin teräs. Ehkä niitä käsiteltiin mehiläisvahalla, joka oli sangen arvokas tuote. Sehän ei sinänsä sulje pois sitä etäistä mahdollisuutta, etteikö jokin tällainen urheilusuojus olisi muodista poistuttuaan päätynyt jonkun köyhimyksen käyttöön, mutta ennenkuin semmoista lähdetään elävöittämään olisi – jälleen kerran – kiva ensin nähdä jokin lähde moiselle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s