Isot harmaat päät

Huom. Tämä postaus on etäisesti sukua näille kahdelle muulle.1, 2 /

Kun luemme historiaa, luemme sitä aina jostain näkökulmasta Joskus jopa niin että kirjoittaja kirjoittaa jonkun historiallisen hahmon elämästä siitä näkökulmasta minkä hän katsoo olevan olennainen. Eli siis näkökulma toisen näkökulmasta. Samoin historiaa kirjoittavat usein myös voittajat, ja/tai he joilla on rahaa kirjoituttaa siitä. Liekö syy sitten tässä, siinä että suurin osa vaikuttaa tarvitsevan jokun johtohahmon vaiko jostain muusta, että moderni historiakin kärsii vielä usein hyvin kapea-alaisista näkökulmista tai sankaripalvonnasta. Mikä on jokseenkin hämmentävä ilmiö aikana jolloin dokumentointi on vähintäänkin hyvää, koulutustaso ainakin länsimaissa hyvä eivätkä ihmisetkään ole ihan aina tyhmiä.

Syy miksi tartun tähän asiaan on se, että pohdin mitä vielä nykyäänkin kovin filtteröity lähihistorian tieto aiheuttaa orastaville nuorille ja vanhemmillekkin mielille. Samoin haluan herättää kysymyksen että onko siihen syytä että teksti on mitä on sekä kenen takia se on sellaista. Älkää huoliko. En ole maalaamassa reptiliaaneja ja avaruusvapaamuurareita seinille vaan vain haastamassa ihmisiä ajattelemaan itse sekä ennenkaikkea näkemään, että historia on enemmänkin kuin vain yksi henkilö. Enemmän kuin iso harmaa pää.

George Washington, Hitler(nyt muuten saa blogi osumia!), Julius Cesar, Mannerheim… Lista on pitkä. Minulla on usein tunne että populaarihistoriassa ei voida puhua konfilktista mihin hän on osallistunut ilman että henkilön iso harmaa pää lilluisi jossain päin ruutua tai sivua. Sivun alareunassa olevassa faktalaatikossa viimeistään tavataan. Henkilökohtainen suosikkiesimerkkini lienee iso artikkeli Churchillista, mihin sotkettiin aivan ilman mitään saumaa isot pätkät Hitleriä koskevaa tekstiä jonka sisällöllä ei olennaisesti ollut suurtakaan tekemistä Churchillin historian kanssa. Sinänsä kirjoitus oli aivan mestarityö. En huomannut minkäänlaista ”saumaa” tekstissä vaan aasinsilta vei sujuvasti Lontoosta Berliiniin ja takaisin ilman että Spitfire edes olisi hipaissut hiuksia. Ihan oma lukunsa voisi myös olla se miksi eri konflikteista kirjoittaan niin paljon ja niin väritetysti.

Tavallaan ymmärrän tarpeen käyttää näkökulmana näitä ja muitakin ”suur”miehiä kun kirjoittaa populaarihistoriaa, mutta tavallaan taas en. Luulisi että tämä pensas olisi jo poimittu tyhjäksi. Mutta silti jää joskus tunne että ei viikkoa ilman että joku näistä tai vastaavista henkilöistä näkyisi jotenkin historiatarjonnassa. Tämä on ehkä vähän kärjistetty näkemys, mutta puhun tässä tunnepohjalta. Käytän tässä esimerkkejä kaikilta eri aikakausilta ja puolilta. Näkemys ei ole mitenkään jakaantunut vain ”hyvien” tai ”pahojen” historian henkilöiden osaksi.

Kapea-alaisen historianäkemyksen lisäksi erittäin suurta syntiä isojen harmaiden päiden esittely tekee siinä että se mytologisoi nämä henkilöt. Ovathan he kuuluisia tekojensa kautta, oli kuuluisuus sitten hyvää tai pahaa. Mutta mytologisointi aiheuttaa sen että jää usein tunne että nämä henkilöt ovat tehneet yksin kaiken hyvän, tai menestyksekkään toiminnan, koko konfliktissa(Harvoin näkee muunlaista historiaa missä nämä tulisivat esiin), eikä se tee oikeutta kaikille niille muille konflikttiin osallistuneille. Heidän kaikkien alaisuudessa oli hyvin paljon ihmisiä, keitä ilman koko hommasta EI olisi tullut mitään. Samoin usein myös yläpuolela tai vieressä saattoi seistä isokin joukko ihmisiä vetämässä naruista. Joten iso harmaa pää on saattanut olla jopa ihan samanlainen käsikasara kuin alimmat komentopyramidissa. Pahimmillaan ilmiö jättää mahdolliset sankarit ja rikolliset ilman huomiota jota heidän pitäisi saada kaataen kaiken vain yhden henkilön niskaan.

:…….

Sorry. I have not had time to translate this to english.

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s